Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Xmas Love Calendar Day 15

Ευγένεια.......


                            Χθες ήταν για όλους μας μια χαρούμενη μέρα και ιδιαίτερα για τα παιδιά, αφού επέστρεψε ο μπαμπάς τους από ένα επαγγελματικό ταξίδι 2 εβδομάδων. Έτσι ήταν μια μέρα αφιερωμένη στην οικογένειά μας που μετά από καιρό ήμασταν πάλι όλοι μαζί. Ο μπαμπάς τους τους έλεγε πόσο περήφανος ήταν που όλο αυτό τον καιρό μάθαινε για τις καλές τους πράξεις.

                         Το δύσκολο κομμάτι στο Ημερολόγιο αυτό είναι να προσπαθώ να βρίσκω πράγματα που μπορούν να κάνουμε μαζί με τα παιδιά και όποτε είναι εφικτό να παίρνουν και ένα ηθικό δίδαγμα από αυτά.Θα ήταν τρομερά εύκολο, αν όλες αυτές τις μέρες πηγαίναμε σε όλα τα φιλανθρωπικά παζάρια που γίνονται στην πόλη μας και αγοράζαμε κάτι για να το παρουσιάσουμε. Ήθελα να τους δείξω ότι βοήθεια και αγάπη δεν είναι μόνο αυτό .

                          Καθόμασταν σε ένα μαγαζί και απέναντί μας ήταν μια κυρία με την παρέα της. Στην αγκαλιά της είχε ένα μικρό παιδάκι ενώ ένα μεγαλύτερο την ενοχλούσε. Κάποια στιγμή της ρίχνει κάτω το ακριβό κινητό της. Σηκώνομαι από το τραπέζι μου και της το δίνω. Δεν μου είπε ούτε ένα ευχαριστώ αλλά δεν έχει τώρα σημασία αυτό. Αυτό που με εντυπωσίασε είναι ότι το σχολίασαν τα παιδιά όταν ξανακάθησα στο τραπέζι. Μου έλεγαν ότι η κυρία δεν ήταν ευγενική γιατί έπρεπε να με ευχαριστήσει. Μου αρέσει τόσο πολύ που μου δείχνουν ότι όλο αυτό πιάνει τόπο και έχουν πιάσει το νόημα. Λίγο αργότερα ψωνίζαμε στο super market και δώσαμε την σειρά μας σε μια κυρία με ένα μωράκι κι ας είχαμε λιγότερα πράγματα από εκείνη. Μας ευχαρίστησε και μας χαμογέλασε. Ήταν η αμοιβή μας. Όταν έφτασε η ώρα να πληρώσουμε στο ταμείο, καλησπερίσαμε την υπάλληλο η οποία μας καλησπέρισε κι αυτή με ένα μεγάλο χαμόγελο που έλεγε πολλά. Την ώρα που φεύγαμε και της ευχηθήκαμε και χρόνια πολλά ένιωσα πως της φτιάξαμε την μέρα. Οι άνθρωποι σ' αυτά τα πόστα δεν είναι ρομπότ αλλά δυστυχώς οι περισσότεροι έτσι τους αντιμετωπίζουμε (ειδικά στην Ελλάδα).



                        Αργά το απόγευμα τα παιδιά μου έλεγαν αγχωμένα ότι ξεχάσαμε να κάνουμε την καλή πράξη της μέρας. Τότε τους υπενθύμισα την στιγμή στο super market και την στιγμή που σήκωσα το κινητό. Τους εξήγησα ότι μια ευγενική  απλή χειρονομία μπορεί να είναι μια καλή πράξη και ότι δεν χρειάζεται πάντα η προσφορά να είναι υλική.

πίνακας σε μαγαζί που δείχνει ότι η τιμή του καφέ ανεβαίνει ανάλογα με την ευγένεια που τον ζητάμε. Πανέξυπνο !!!


                        Έτσι είναι βρε παιδιά. Δεν θέλει κόπο....θέλει τρόπο και κάπως έτσι, φτασαμε αισίως στην 15η μέρα του Ημερολογίου μας. Τι νομίζετε ότι έμεινε; Μόνο 10 μέρες....


                             Να περάσετε μια καταπληκτική και ανεπανάληπτη Κυριακή....


3 σχόλια:

  1. Καλέ γύρισε ο μπαμπάς σας επιτέλους;;;; Σας φαντάζομαι χαρές και πανηγύρια:)

    Το θέμα της ευγένειας είναι τόσο σημαντικό και πόσο με τρελαίνει όταν κάποιοι άνθρωποι την έχουν ξεχάσει. Έχει τύχει να τσακωθώ με πελάτισα σε πολυκατάστημα όπου περιμέναμε και οι δυο στην ουρά και εκείνη έβριζε τις υπαλλήλους στο ταμείο επειδή αργούσαν. Οι κοπέλες "τα είχαν παίξει" απο κουραση και εκείνη τις "στόλιζε". Ε δεν άντεξα και της λέω "κυρία μου άμα στραβοξυπνάτε το πρωί, μην βγαίνετε για ψώνια!" Γέλασαν ολοι και εκειίνη παράτησε τα ψώνια και έφυγε! Βασικά άλλο ήθελα να τις πω για το στραβο....... , καταλαβαίνεις τι, αλλά η ευγένειά μου δεν με άφησε:)
    Υπέροχη ανάρτηση Γιωτάκι μου για ακόμα μια φορά!!!!!
    Μπράβο και στα παιδάκια σου που λαμβάνουν και αξιολογούν όλα τα μυνήματα που τους περνάς και είναι τόσο καλά αντράκια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλωs τον δεχτηκατε.Ποσο δικιο εχειs για την ευγενεια. Τιs προαλλεs ειμασταν στο αυτοκινητο. Σε μια διασταυρωση με αφηνει καποιοs κυριοs να περασω. Χαμογελαω και σηκωνω το χερι και χαιρετω. Ο μικροs ρωταει. Μαμα τον ξερειs? Οχι του απαντω. Απλα τον ευχαριστησα. Λιγο παρακατω επαναλαμβανεται αντιστοφα τωρα το σκηνικο. Το παιδι εντυπωσιαστηκε τοσο που μετα χαιρετουσε τουs περαστικουs! Το θεμα με την ευγενεια ειναι οτι κερδιζειs και εσυ αφου αισθανεσαι καλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Με την ευγένεια και τους ταμίες κυρίως δεν ξέρεις αν το αυγό έκανε την κότα ΄΄η η κότα το αυγό. Πας σε κάποια υπηρεσία ή σε κάποιο ταμείο και δεν σε κοιτάνε ή δεν σου λένε κάτι. Λες και μουγκρίζουν. Πάντα τους λέω καλημέρα και μετά προχωρώ στην δουλειά μου, πάντα τους λέω ευχαριστώ. Υπάρχουν άλλοι που συνεχίζουν να μην απαντούν αλλοι παραξενεύονται άλλοι ευτυχώς σου απαντούν ευγενικά. Στην Αγγλία μου είχε κάνει εντύπωση πόσο ευγενικοί και εξυπηρετικοί ήταν ΟΛΟΙ! Εδώ σε μας τι να πω!.....Τουλάχιστον να το μάθουμε στα παιδιά μας!
    kathy by anthomeli

    ΑπάντησηΔιαγραφή